3 Faktorer som vil hjelpe deg å nå mål


Når vi snakker om måloppnåelse, er vi ofte inne på temaer som struktur av målene, riktig planlegging, oppgavesortering, lister og deadlines. Dette er ytre faktorer som vil hjelpe deg med å nå mål, og de har absolutt sin plass i en måloppnåelsesprosess. Men hva med de indre faktorene?

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Håkon Reine som står bak nettsiden Personligutvikling.no. Ønsker du å skrive gjesteinnlegg?

I denne sammenhengen er de indre faktorene dine egne tanker og følelser, som igjen vil avgjøre din tilstand. Eller sagt med andre ord, humør. Tanker, følelser og humøret ditt vil ha en stor påvirkning i en prosess hvor du skal nå målene dine – og kan i visse tilfeller være avgjørende.

Så la oss legge vekk retningslinjer og regler for et øyeblikk, slik at vi kan se på hvordan din indre tilstand kan hjelpe deg med å nå målene dine.

Disse 3 faktorene vil hjelpe deg med å nå målene dine

1. Tro på deg selv

Å ha tro på seg selv høres ut som en klisje og en selvfølgelighet. Men saken er at troen på deg selv, og at du lykkes kan være avgjørende om du når målet ditt eller ikke.

Det er en kjensgjerning at du vil møte på hindringer når du skal nå et nytt mål, enten du vil ned i vekt, skal starte et eget firma, vil forbedre karrieren din, eller lignende. Det som får deg over de hindringene du møter, er til syvende og sist troen på deg selv.

Å ha troen på seg selv, og troen på at du vil nå målet ditt
– betyr å være sikker på at det er mulig. At målet ditt faktisk kan nås.
– Håkon Reine

 

Troen på deg selv blir styrket av mestring. Når du mestrer noe, vil selvtilliten økes, og troen på deg selv styrkes. Derfor er det viktig at du gir deg i kast på moderate utfordringer. Dette vil si at du eksponeres for akkurat passe stress og at du løser passe vanskelige oppgaver.

For lite av dette fører til stillstand, og for mye av dette fører til at troen på deg selv svekkes.

Hva som er moderate utfordringer for deg, kan ikke jeg si – det er noe du selv finner ut av ved å prøve deg frem.

2. Viljestyrke

Selv om du er høyst motivert for å nå målet ditt, og har en sterk tro på deg selv – vil du i visse tilfeller bli nødt til å hente frem viljestyrken din.

Hvordan man bruker viljestyrken, er høyst individuelt. For noen kan det bety å:

  • Si nei til flere prosjekter
  • Innarbeide en fast rutine
  • Gjøre det “kjedelige” arbeidet, før det morsomme arbeidet

For selv om du f. eks har startet et nytt foretak, hvor du har mulighet til å jobbe av din lidenskap – blir du nødt til å utføre oppgaver som ikke henger direkte sammen med lidenskapen din. Som f. eks papirarbeid, salg, eller møtebooking.

Selv om du er høyst motivert for å gå ned i vekt, kommer det dager hvor det ikke er like gøy å dra på trening.

Eller dersom du er høyst motivert for å ta en grad på universitetet, blir du mest sannsynlig nødt til å ta enkelte fag du ikke er så motivert for å studere.

Willpower is the key to success. Successful people strive no matter what they feel by applying their will to overcome apathy, doubt or fear.
– Dan Millman

Og i slike situasjoner må du ta tak, og benytte deg av viljestyrken din. Viljestyrken din er som en muskel. Jo mer du bruker den, jo sterkere blir den.

Les også: Hemmeligheten bak viljestyrken din

Men i bunn og grunn går viljestyrke ut på å gjøre noe du vet du vil gagne målet ditt, selv om du ikke har veldig lyst der og da. Vi vil gjerne ha umiddelbar belønning for noe, og derfor kan det være utfordrende å gjøre noe i dag, selv om du vet at du får belønning for det lenger frem i tid.

Med dette ledes vi frem til neste punkt.

3. Tålmodighet

Anthony Robbins sa en gang at de fleste overvurderer hva som kan gjøres på ett år, men undervurderer hva som kan skje på 5 år.

Å jobbe mot målene sine, uansett hva de er, er som regel et maraton – ikke en sprint.

Dette betyr at du må akseptere at belønningene ikke kommer umiddelbart. Det kan ta tid før pila peker oppover, og du bør ha en aksept for dette når du begynner på et nytt prosjekt.

Å ha tålmodighet dreier seg ikke bare om tid, men om å akseptere at ditt første, andre, eller tredje forsøk ikke gikk som det skulle. Det dreier seg om en aksept om at resultatene kan la vente på seg.

Tro på deg selv, viljestyrke og tålmodighet er ressurser du benytter deg av når du skal nå et mål. Noen oppdager at disse ressursene kan bli “tomme”, eller vanskelige å benytte seg av i visse situasjoner. Ofte skjer dette når man er stresset og ute av balanse.

Å jobbe mot målene sine, uansett hva de er, er som regel et maraton – ikke en sprint.
– Håkon Reine
 

Derfor er det viktig å “fylle på lagrene”, slik at du holder deg i balanse og kan benytte deg av de ressursene du må bruke for å nå målet ditt. Dette betyr at du bør ha andre ting på plass i livet ditt, og passe på at du er i en ressurssterk tilstand.

  • Hva gjør at du er i en ressursterk tilstand?
  • Hva holder deg i balanse?
  • Hva gjør deg i godt humør?

Dette er spørsmål man lett overser i en prosess hvor du skal nå målet ditt. Det kan være lurt å ta en liten pause fra arbeidet mot målet i blant. Det kan være så enkelt som at du går en tur, reiser vekk en helg, går ut med venner, eller drar på treningssenteret.

Husk at helheten er viktig i en måloppnåelsesprosess, passer du på å opprettholde balansen i resten av livet ditt vil det bli enklere for deg å være i en ressurssterkt tilstand, slik at du lettere kan nå målet ditt.

Dersom du ønsker flere tips om hvordan du kan nå målene dine, kan du laste ned min gratis guide i dag., ved å trykke her. I denne guiden finner du gode råd og øvelser som vil gjøre det lettere for deg å nå målene dine.

håkonreine

Innlegget er skrevet av Håkon Reine som er NLP Master Practitioner og som driver nettsiden Personligutvikling.no. Håkon er lidenskapelig opptatt av personlig utvikling og jobber med mennesker som ønsker å forbedre seg, og gjøre positive forandringer i livet.

Håkon har nylig lansert onlinekurset Målformelen, som er et kurs laget for å hjelpe deg til å hjelpe deg selv på veien til ditt mål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen