10 Comments

Tilbake og ferdig utdannet sivilingeniør

Foto: Mentz Indergaard/NTNU Info

Etter en intens måned med full fokus på masteroppgaven min har jeg endelig kommet i mål og kan herved kalle meg selv sivilingeniør! 5 år med studier er over og jeg begynner en ny fase i livet.

Det er rart for meg å tenke på at det er hele 5 år siden jeg begynte å studere. Klisjeen om at det føles som om det var i går passer veldig bra her. For det føles faktisk som om det var i går at jeg satt på faddervorspiel, møtte mine medstudenter for første gang og hørte historier om hvordan det var å være student i norges beste studentby, Trondheim. Det var spennende, det var nytt og jeg følte meg raskt hjemme i denne studentvennlige byen. Jeg hadde ikke en eneste tvil om at jeg hadde valgt riktig studie Marin teknikk ved NTNU, et studie jeg hadde hatt i øyekroken siden ungdomsskolen.

Les også: Den blivende sivilingeniør
 

Studenttilværelsen – en modningsprosess

Det første året gikk det veldig bra, jeg levde det gode studentliv og nøt friheten som fulgte med. Faglig gjorde jeg det også veldig bra det første året, noe som bygget opp om følelsen av at jeg hadde valgt riktig, men ved andre og tredje året skjedde det noe. Motivasjonen for selve studiet begynte å skrante, det ble gradvis tyngre å komme seg til forelesningene og fagene ble rett og slett mindre og mindre interessante. Det sies at det er i studenttilværelsen en vokser og utvikler seg mest, at det er en modningsprosess hvor en finner seg selv og sine interesser. Jeg tror det er det som skjedde her. Jeg var i en fase hvor jeg begynte å stille spørsmål rundt de valgene jeg hadde tatt og det jeg tilbringte min tid og energi på. Jeg som hadde vært så skråsikker i mitt valg og hadde stupt inn i studiet uten å nøle, begynte altså nå å tvile. Jeg skjønte også nå plutselig hvorfor det er så mange som bytter eller avslutter studier, for det er jo et stort valg, et valg som vil kunne ha mye å si for resten av livet.

Det var omtrent på denne tiden at jeg begynte å utforske litt mer innen personlig utvikling og leste bøker opp og ned om dette. I ettertid er jeg ikke i tvil om at dette bidro til å gi meg motivasjonen tilbake og søke tilbake til de virkelig grunnene til at jeg valgte dette studiet. Jeg fikk også øynene opp for at sivilingeniørstudiet er et veldig åpent studie med mange muligheter for å utvikle seg i ulike retninger. Tidligere så jeg på studiet litt som en innsnevring til noe veldig spesifikt jeg måtte gjøre resten av livet. Nå så jeg det plutselig mer som en døråpner som ville gi meg godt grunnlag med utallige muligheter til å utvikle meg i den retningen jeg selv ønsket. Med motivasjonen tilbake gikk resten av studiet relativt raskt og smertefritt og ser nå tilbake på studietiden som den beste tiden i mitt liv, hittil…
 

Hva ville jeg gjort annerledes?

Nå er jeg en person som egentlig mener det er litt meningsløst å bruke tid og krefter på å angre noe, men jeg mener likevel at det er nyttig å reflektere over de valgene en har tatt, for på denne måten å lære å gjøre bedre valg i fremtiden. Disse punktene kan vel også kalles mine råd til kommende studenter, men her er ihvertfall hva jeg ville ha gjort annerledes hvis jeg skulle begynne å studere i dag:

 • Engasjert meg mer i studentorganisasjoner! Det finnes studentorganisasjoner for nesten alt du kan tenke deg, likevel fant jeg altså ikke noen som virkelig engasjerte meg i løpet av den første tiden som student. Jeg hadde heller ingen ønsker om å ha verv bare for å ha verv eller som cv-mat. Jeg fant imidlertid flere studentorganisasjoner som tiltalte meg mot slutten av studiet, men da var det desverre litt for sent for min del. Så mitt råd til nye studenter: Finn og engasjer deg i studentorganisasjoner innen noe du interesserer deg for! Her finner du likesinnede og får verdifull erfaring.
 • Søkt Entreprenørskolen ved NTNU. Er det bare en ting jeg ville gjort annerledes om jeg hadde begynt å studere ved NTNU på nytt, så hadde det vært å satse mot Entreprenørskolen NTNU helt fra start. Dette er et fantastisk flott masterstudium (4-5 året) for ingeniørstudener som ønsker å vinkle studiet sitt inn på entreprenørskap, som ønsker å skape noe nytt og etablere et selskap. Desverre fikk jeg øynene opp for ES altfor sent i studiet. Men er du ny student ved NTNU så kjør på for ES! (Intervju av en student ved ES kommer etter sommeren).
 • Etablere gode studierutiner! Overgangen fra vgs til universitet er stor og ansvar for egen læring kommer virkelig til her. Heldigvis hadde jeg med meg gode studierutiner fra vgs som virkelig har hjulpet meg gjennom studiet, men de gode rutinene sklei nok også litt ut sammen med motivasjonen. Og det var utfordrende å etablere gode studierutiner igjen når jeg så at jeg greide å få gode karakterer selvom jeg utsatte hovedtyngden av arbeidet med pensum til eksamenstiden. Men bedre studierutiner hadde tillatt mer rom og samvittighet til å nyte livet også utenfor skolebenken. Så mitt viktigste råd er å etablere gode studierutiner helt fra start.

 

Ny fase i livet

Men nå begynner jeg altså en ny og spennende fase i livet. I august tar jeg mine første steg inn i en ny verden hvor studentfleksibiliteten blir byttet ut med en mer strukturert hverdag (noe jeg nok har godt av) og studentlånet blir byttet ut med en lønningspose. Jeg ser frem til nye utfordringer, nye opplevelser og å bli kjent med nye mennesker. Og ikke minst ser jeg frem til å utvikle meg videre og tilegne meg ny erfaring og kunnskap.

Og nå som masteroppgaven er levert er det også på tide å live opp igjen her på Målbevisst.no så følg med videre…


Anbefalte bøker for deg som er målbevisst

makingbreakinghabits Slight-edge Clarity

Skjermbilde 2017-09-19 kl. 20.31.43*Affiliatelenker via Tanum.no

10 Comments

 1. Gratulerer så masse! Syntes det var litt rart at du annonserte en ny skribent, og så plutselig var det ingen aktivitet på bloggen din, men ser nå at det var en god grunn til det:)

  1. Takk for det 🙂 Ja, det ble plutselig veldig travelt med oppgaven så da forsvant alt annet ut av fokus, men nå blir det masse aktivitet fremover!:)

 2. Gratulerer så mye. 🙂

  Studietiden min var også veldig fine år, selv om jeg selvsagt ikke kunne tenkt meg å være en evig student (noen er jo det også 😉 ). Men livslang læring samtidig som man jobber er selvsagt veldig viktig. 🙂

  1. Takk for det 🙂 Hehe, ja det er nok en del som klamrer seg fast til det gode studentliv. Slik jeg ser det er det nå jeg virkelig skal begynne å lære.

Comments are closed.

Alle innlegg

Blogglistenhits Blopp.no