Sunt kosthold – Hvordan riktig mat gjorde meg mer energisk og produktiv!

Sunt kosthold

Foto: © Liv Friis-larsen | Dreamstime

Sunt kosthold er viktig for å kunne yte i hverdagen. Men kanskje enda viktigere, har jeg nå erfart, er riktig kosthold for deg og din kropp. Først med det i fokus fikk jeg energien og produktiviteten tilbake.

I mange år har jeg slitt med slitenhet, lite energi og magesmerter. Jeg har stadig prøvd å ha et sunt kosthold i håp om å bli bedre. Spist mer frukt og grønt, mer fisk og grovere brød. Dette gjorde ingenting for plagene mine. Men så fant jeg løsningen: Riktig kosthold, ikke bare sunt kosthold.

Jeg leste meg opp på kosthold og fordøyelsessystemet, deriblant Sjarmen med tarmen, Matrevolusjonen og Godt for magen. Og skjønte da etterhvert at det ikke er så enkelt som å følge vanlige kostholdsråd om hva som er sunt kosthold. (PS: Både sjarmen med tarmen og Matrevolusjonen er tilgjengelig på Storytel. – Prøv gratis i 14 dager)

Hva er egentlig et sunt kosthold?

Det finnes utallige råd om hva som er et sunt kosthold, men det jeg har begynt å skjønne nå er at mange av disse rådene er basert på tynn og ofte mangelfull forskning. I tillegg tar disse rådene ingen hensyn til at vi alle har vårt eget  unike lille unike fordøyelsessystem.

Før har jeg tenkt på sunt kosthold som frukt og grønt, grove brød, egg, melk, fisk og kjøtt med lite fett. Faktisk var det siste rådet mitt fra legen etter at jeg hadde testet negativt på Cøliaki-testen “Spis mer frukt, grønt og fisk”. Forståelig nok, for det er jo ikke det at det ikke er sunt (Bortsett fra kanskje et kosthold med lite naturlig fett ref. Matrevolusjonen).

Men det løste ingen verdens ting av mine plager. Tvert imot. Jeg måtte finne min egen vei. Så jeg begynte jeg å eksperimentere med FODMAP-dietten for å finne ut av hva tarmen min tåler og ikke tåler. Dette eksperimentet holder jeg fortsatt på med, men resultatet er allerede helt fantastisk!

Etter å ha kuttet ut gluten, laktose, visse frukter og andre HøyFODMAP matvarer, har jeg fått energien tilbake i hverdagen! Og magesmertene jeg har slitt med i mange år forduftet etter noen dager på denne dietten. Det er tydelig at løsningen min ligger her et sted.

Les også: Den fantastiske følelsen av å få energien tilbake

Riktig kosthold for mer energi og produktivitet

Det føltes helt fantastisk å få energien tilbake og være produktiv igjen. Å kunne kom hjem fra jobb og ha energi til overs til å faktisk gjøre noe på kvelden, og ikke minst å slippe de konstante magesmertene som plaget i tide, utide og hele tiden. Alt fordi jeg gikk bort fra å bare tenke sunt kosthold, til å tenke på riktig kosthold for meg og min kropp.

Jeg er i ferd med å finne ut av hva akkurat mitt fordøyelsessystem ønsker av mat, ikke hva noen generelle kostholdsråd sier er lurt å spise. For eksempel vil et eple, som legen min anbefalte meg, gi meg magesmerter igjen på svært kort tid.

Fortsatt holder jeg på å eksperimentere med kostholdet, hvor jeg etterhvert skal introdusere ulike matvarer for å finne ut hva og hvor mye jeg kan spise av disse såkalte HøyFODMAP matvarene (Se FODMAP Liste)

Men resultatet ser jeg allerede. Energien er tilbake og jeg er mer produktiv enn jeg har vært på flere år og har overskudd i hverdagen som jeg virkelig har savnet.

Anbefalte bøker for deg som er målbevisst

makingbreakinghabits Slight-edge Clarity

Skjermbilde 2017-09-19 kl. 20.31.43*Affiliatelenker via Tanum.no

Alle innlegg

Blopp.no