9 gode råd for den travle eksamenstiden

Bilde: © Geotrac | Dreamstime


Er eksamen rett rundt hjørnet? Er du bekymret for at du ikke er godt nok forberedt? Begynner tiden å renne ut? Her er noen gode tips og råd for å hjelpe deg med innspurten før eksamen

Les også: Husk mer til eksamen med memoteknikker

bedre teksamen
Superstundent – Lær mer effektivt og få bedre karakterer (Tanum.no)

Eksamenstiden brer seg atter en gang over studentene som flokker seg til lesesaler landet rundt for å komme i gang med eksamensforberedelsene. Er du student selv? Da merker du kanskje hvordan dagene har en tendens til å komme løpende for så å forsvinne igjen fortere enn du rekker å lese. Du leser og leser, regner og regner, men blir aldri helt klar. Kanskje begynner panikken og stresset å gripe fatt i deg. Kanskje har du liten oversikt, lite tid og veldig mye pensum du må komme deg gjennom. Hvordan skal dette gå da?

Egentlig skal jo hele semesteret være en eneste stor eksamensforberedelse, men med et studie følger det mange andre oppgaver som store prosjekter, semesteroppgaver og utallige andre innleveringer som krever din oppmerksomhet. Et prosjekt i et fag stjeler gjerne tid og fokus fra et annet fag, mens eksamenstiden kommer smygende opp bak deg.

Sliter du med å komme i gang med eksamenslesingen? Les: 6 enkle tips for å komme i gang

Med over 35 gjennomførte eksamener på universitet kan jeg vel trygt si at jeg har følt på noe av dette eksamensstresset og kjent på følelsen av å plutselig ha veldig lite tid igjen til eksamensforberedelsene. Men gang på gang har jeg overrasket meg selv over hvor mye jeg egentlig er i stand til å lære på svært kort tid. Faktisk er noen av de beste karakterene mine fra de eksamener jeg hadde minst tid til å lese på. Kanskje fungerer jeg best under press? Uansett så velger jeg å tro at mange av de gode rådene under, som jeg selv har benyttet meg av, har vært til god hjelp i mine eksamenstider.

9 gode råd for eksamensforberedelse

  1. Få oversikt! Før du begynner med noe annet er det viktigt at du lager deg en oversikt over pensumet. Les pensumlisten, se i innholdsfortegnelsen, bla gjennom forelesningsnotater og se i gamle eksamensoppgaver for å få et overblikk av hva du kan forvente deg til eksamen og hvilke deler av pensum som det legges størst vekt på.
  2. Prioriter. Enten du har kort eller lang tid igjen er det en god idé å prioritere pensumet i hvilken rekkefølge du skal lese. Hva er viktigst å få med seg? Hvilke deler av pensum bygger på hverandre? Har du liten tid bør du selvsagt prioritere det som det legges størst vekt på i faget og kanskje prioritere ned de delene som krever for mye tid i forhold til hvor mye de teller. Her kan du også prioritere ved hvor dypt i materie du skal gå for de ulike temaene. 
  3. Lag en leseplan og følg den. Når du har fått en oversikt over pensumet og gitt det en prioritert rekkefølge kan du lage deg en plan for hvordan du skal komme deg gjennom pensumet i den tiden du har igjen før eksamen. Vær realistisk når du lager planen. Hvis du lager en overoptimistisk plan vil du fort bli hengende etter planen og bli enda mer stresset.
  4. Finn en effektiv og passende leseteknikk. Hvordan du bør lese til eksamen er veldig avhengig av både hvilket type fag det er og hvilke metoder du lærer mest effektivt. Er det et matematikkfag kan det hende du lærer best ved å gjøre så mange eksamensoppgaver som mulig. Er det mer et lesefag kan det hende det fungerer best for deg å skrive ned stikkord i et tankekart mens du leser og kanskje deretter diskutere temaene med medstudenter. Finn ut hvordan du lærer best.
  5. Få bort alle distraksjoner. Har du liten tid må du også utnytte den effektivt, da kan du ikke sitte å surfe på facebook, ha time på time med sosiale kaffepauser eller ha tv på i bakgrunnen. Finn deg en god og stille leseplass og fjern alle distraksjoner. Print ut det du trenger og legg pcen igjen hjemme, eventuelt bør du kanskje vurdere å tidsblokkere de nettsidene som distraherer deg hvis du må ha pcen med. Nå er det eksamenspensumet som er i fokus!
  6. Lær deg memo-teknikker. Disse teknikkene er ekstremt nyttig hvis du skal memorere mye på kort tid, noe mange eksamener vil kunne kreve. Den har selv reddet meg ved flere eksamener. Kort fortalt handler det om å trekke ut gode stikkord fra pensum og skape en visualisjon av disse stikkordene. Les mer om disse teknikkene i innlegget «Husk mer til eksamen med memoteknikker«
  7. Lær deg litt om mye, fremfor mye om litt. Har du liten tid vil det stort sett alltid (ihvertfall etter egen erfaring) lønne seg å lære litt om mye fremfor å prøve å lære mye om litt. Eksamen skal dekke mange ulike temaer. La oss si at det 5 temaer på eksamen. Hvis kan veldig mye om et av temaene, men nesten ingenting om de andre så har du 20 % og har strøket. Kan du derimot svare bare litt på alle teamene vil du få litt poeng på alle oppgavene og få større utelling.
  8. Ta pauser, tren og få frisk luft! Dette er et viktig og veldig undervurdert punkt. I eksamenstiden blir gjerne kostholdet mer ensformig, dagene blir lengre og en sitter gjerne mye mer inne og leser. En treningsøkt innimellom dette og selv bare en liten 5-10 minutters pause med frisk luft hver time gjør underverker for lesingen. Du blir mer effektiv og hjernen din blir mer våken. Jobb godt i de periodene du har satt av til å lese og ta pauser med god samvittighet!
  9. Kom i gang nå! Hva venter du på? Steng nettleseren og kom i gang nå!

Les også: 10 tips til hvordan prestere best mulig under eksamen

Forget past mistakes. Forget failures. Forget everything except what you’re going to do now and do it. – TWilliam Durant

Anbefalt bok for deg som vil gjøre det bedre på eksamen:

bedre eksamen
Anbefalt bok for deg som gjøre det bedre på eksamen

2 hendelser på “9 gode råd for den travle eksamenstiden”

  1. Mange gode tips å ta av her! Ble selv litt nysgjerrig angående disse memo-teknikkene, må ta en nærmere titt på det.

    1. Bra det kommer til nytte 🙂 Memo-teknikken bør du absolutt sjekke ut. Genialt opplegg! Og ikke minst veldig enkelt. Jeg prøvde det ut første gangen i et desperat øyeblikk da jeg hadde et stort pensum og veldig liten tid foran meg og det i et fag som interesserte meg veldig lite. Endte opp med en B etter å kun ha lest i 2 dager 🙂 Husker fortsatt hvordan jeg satt under eksamen og var helt facinert over alle detaljene jeg husket og hvor enkelt det var å huske dem.

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen