10 tips om helse – Boken om hvordan leve et lenger og bedre liv ifølge forskning

Ønsker du å leve et bedre liv? Ønsker du å leve et lenger liv? Ja, hvem ønsker vel ikke det. I denne boken får du vite alt du trenger fra forskningen om hva som faktisk kan gjøre livet både bedre og lengre.

Det florerer i dag av tips og råd om hvordan en kan leve bedre og lengre, så mye at det kan være vanskelig å vite hva som faktisk nytter. Mange tips motsier hverandre og noen er direkte feil eller misvisende, andre har ingen rot i forskning. Dette var grunnen til at legen og professoren Bertil Marklund bestemte seg for å skrive boken 10 tips om helse.

Med denne boken ønsker Bertil å gjøre det enkelt for deg å vite hva du kan gjøre for å få et bedre liv, en bedre hverdag og kunne leve lenger, basert på faktisk forskning som har gitt resultater. Så du kan bruke mer tid på å gjøre det som skal til, enn å lese om stadig nye mer eller mindre ubrukelige råd og tips.

10 tips om helse er en svært enkel og oversiktlig bok som raskt gir deg den kunnskapen du trenger for å komme i gang.

1. Beveg deg

Trening er kanskje det mest effektive du kan gjøre for å leve sunnere, bedre og lengre. Skal du gjøre bare en ting for deg selv, så bør det være å bevege deg. Ikke bare får du en biologisk yngre kropp, blir sprekere, blir mindre stresset, får mer energi, mer velfungerende hjerne, men du reduserer altså også risikoen for rundt 30-40 sykdommer. Les også: 10 råd for å lykkes med dine treningsmål

Forskning har vist:

En person som trener minst 3 timer i uken, er biologisk sett 10 år yngre i kroppen enn en som ikke trener.

2. Tid for å hente seg inn igjen

Apropos det å bli mindre stresset av å bevege deg. Stresser du mindre og tar deg tid til å senke skuldrene og hente deg inn igjen så vil dette har stor innvirkning på både livskvalitet og livsglede. Stress ned! Slapp av, nyt roen. Les også: Hvordan meditere

Forskning har vist:

Nylig viste en studie at kvinner som ikke stresser, hadde tre til fem ganger mindre risiko for å få brystkreft enn stressende kvinner.

3. Søvn gjør deg sterkere:

Søvn er viktigere enn du kanskje tror! Men det betyr ikke nødvendigvis å sove mest mulig. Både for lite og for mye søvn var forbundet med helserisiko. Finn deg en god søvnrutine som fungerer for deg og som gir deg kvalitetsøvnen du trenger for å leve bedre og lengre.

Forskning har vist:

Søvnen bidrar til å styrke oppbyggingen av immunforsvaret, noe som reduserer risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes, depresjon og utmattelsessyndrom. En god søvn forlenger livet. 

4. Sol deg, men bare passe mye

Solen er livsviktig! Ikke er det bare hele livsgrunnlaget for alt liv på jorden, det er også grunnlaget for en god helse. Du trenger solen! Først og fremst handler dette om det helt nødvendige D-vitaminet. Du trenger ikke å ligge ute å steke deg hele dagen. 15-20 minutter med sol på kroppen (Uten solkrem) holder i bøtter og spann og tilsvarer like mye D-vitamin som om du hadde drukket 50 glass med melk!

Forskning har vist:

Det å la være å sole seg regnes som like stor risikofaktor for hjerte- og karsykdommer og død som røyking, stillesitting og overvekt. For hver person som dør av hudkreft, dør 30 på grunn av D-vitaminmangel.

5. Spis deg frisk

sunn mat

Foto: Brooke Lark / Unsplash

Du er hva du spiser! Ihvertfall baserer helsen, kroppen, hode og sinn på hva du spiser. Maten du putter i deg er helt avgjørende for både livslengde og livskvalitet. Den ekstra tiden du bruker på å ta deg tid til å sette deg inn i og bygge opp et godt kosthold får du igjen og vel så det i ekstra (gode) leveår! Les også: Hvordan riktig kosthold gjorde meg mer energisk og produktiv

Forskning har vist: 

I Danmark ble det gjennomført en begrensning av industrielt fremstilt transfett i matvarer, og da så man en større nedgang i dødeligheten i hjerte- og karsykdommer enn i noe annet land i samme tidsperiode.

6. Velg riktig drikke

Det er selvsagt ikke bare maten du putter i deg som spiller en rolle. Det er også viktig å velge riktig drikke. Først og fremst handler det om å drikke nok vann til å skape et godt og gunstig miljø i kroppen. Boken tar også for seg hvordan kaffe, te og alkoholmegder påvirker helsen.

Forskning har vist:

På samme måte som kaffe har te vist seg å redusere risikoen for både slag, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Mengden antioksidanter i en kopp te tilsvarer omtrent mengden i to epler eller 7 glass appelsinjuice.

7. Pass på vekten din

Overvekt og fedme kan spise mange år av livet ditt, og ikke minst redusere livskvaliteten mens du enda lever. Overvekt fører til mer betennelse i kroppen som får kroppen til å eldes og utsettes for risiko for alvorlige sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes og hjerte og karsykdommer. Heldigvis hjelper det å fokusere på noen av de andre punktene over her.

Forskning har vist:

Bukfettet bidrar til at insulinet fungerer dårligere, og at det dannes betennelsesfremmede stoffer. Dette fører til økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slag, diabetes og flere kreftformer.

8. Munnhelse gir allmennhelse

Dårlig munnhelse dreper ikke bare tenner og lommebok, det kan sakte drepe deg – Puss tennene og pass på hva du utsetter tennene for! Det er nemlig en sammenheng mellom tannhelse (betennelse i tannkjøttet) og sykdommer i blodkarene.

Forskning har vist:

I en studie kom det fram at personer med tannkjøttbetennelse og tannløsning hadde en dødelighet som var fra drøyt 20 til nesten 50 prosent høyere enn hos personer uten disse sykdommene.

9. Bli en optimist

Har du et optimistisk syn på livet, da laver du ikke bare et lykkeligere liv, men også et lenger og friskere. Din innstilling til livet påvirker deg og din helse, mer enn du kanskje tror. Optimister lever lenger! Man er ikke født pessimist eller optimist, dette er noe du blir til over tid og noe du kan endre over tid. Bli en lykkelig optimist og lev et langt og godt liv!

Forskning har vist:

En studie fulgte 120 menn som nylig hadde sitt første hjerteinfarkt. Åtte år senere hadde 21 av de 25 mest pessimistiske mennene dødd, men bare 6 av de 25 mest optimistiske.

10. Vi trenger hverandre

Lets face it – Vi er flokkdyr og vi trenger hverandre. Gode relasjoner har stor innvirkning på din helse og allmenntilstand. Her er det ikke om å gjøre å ha flest venner, men å ha gode kvalitets-relasjoner. Stresset reduseres av å være med gode venner og familie, det gjør dermed også betennelsen i kroppen.

Forskning har vist:

I en stor studie med 180 000 personer så man at risikoen for hjerte infarkt økte med nesten 30 prosent hos dem som følte seg ensomme eller hadde få sosiale kontakter. Tilsvarende tall for slag var drøyt 30 prosent økt risiko

Boken kan kjøpes hos Tanum.no

10 tips om helse

Boken er også tilgjengelig som lydbok på Storytel. Hvis du ikke har Storytel, kan du få høre gratis i 14 dager her.

Prøv Storytel gratis i 14 dager

*Lenken til Tanum og Storytel er affiliatelenker. Her får jeg en liten slant om du benytter deg av dette tipset. Du betaler ikke noe mer. 

Skroll til toppen