Nytt semester er i gang – studer smartere med S-M-A-R-T tankegangen

Foto: © Leandro Crespi Nuñez

Et nytt semester er i gang og studenter over hele landet vender tilbake til studielivet, men som student er det ikke alltid like lett å holde orden på studiene når man skal gjøre så mye ved siden av også. Her er en studieteknikk for en lettere studiehverdag

Å studere samtidig som du skal rekke over alt annet også er ikke alltid like enkelt. Tiden strekker rett og slett ikke alltid til. Det er da det gjelder å lage seg en skikkelig studierutine gjennom gode studieteknikker.
Selv liker jeg å trene, være sosial og må samtidig jobbe litt for å få studentøkonomien til å gå rundt. I en periode ble det bare kaos med alt jeg skulle gjøre og alt jeg ville gjøre at jeg rett og slett ble utslitt. Jeg begynte derfor å søke opp litt studieteknikker som jeg kunne bruke for å få en lettere timeplan samt gjøre alt jeg ønsket å få gjort uten slit. Det jeg kom frem til var følgende studieteknikk representert med forkortelsen S-M-A-R-T:

Les også: 9 gode råd for den travle eksamenstiden

S – spesifikt

M – målbart

A – adekvat

R – realistisk

T – tidsbestemt

Spesifikt

Gjør klart for deg hvilke faglige mål du har og hvordan du tenker å nå dem. Skriv ned til siste detalj om hva som må gjøres. Eks: –antall sider du skal lese, dager du skal lese, timene du skal bruke på det, pausene du skal ha mellom hver økt. Med målene klare og planen for å nå målene er klart, blir dagene mer strukturerte og det blir lettere å planlegge resten av hverdagen din rundt dette.

Målbart

Målbart er styrbart. Om du var ute på lørdag og sov hele søndag som du egentlig planlagte å bruke til å lese, så vet du nå at du må lese søndagens arbeid. Til neste gang kan du planlegge at du antageligvis ikke kommer til å få brukt søndagen som lesedag om du drar ut på lørdag, eller du kan prioritere å ikke dra ut i det hele tatt. For mange er det en utfordring å ikke bli med ut å være sosial selv når man vet man har mye arbeid. Selv tenker jeg at skole er som en jobb jeg må gjøre og dermed blir det lettere å prioritere. Først jobb, så fritid. Et mål blir mye klarere og lettere å forholde seg til om det er målbart.

Adekvat

Husk å alltid ha målet og visjonen din for studiene dine, men også for oppgaven du skal skrive opplyst for deg selv, gjerne skriftlig, slik at når stundene kommer hvor motivasjonen nærmer seg bunnivå (og ja de dagene kommer), så drar du fram de vise og motiverende ordene du skrev ned om det store målet du ønsket å oppnå, visjonen om hvorfor du ønsker å nå dette målet og hvordan. Se for deg pengene du vil tjene, huset du kan kjøpe og bilen vil skinne utenfor huset som et resultat av det du hadde oppnådd (Hvis det var det du ønsket å oppnå da såklart).

Realistisk

Ofte planlegger vi at vi skal få gjort 10 ting i løpet av dagen og gjerne i løpet av halvtimer eller timer. I mange tilfeller går dette fint om oppgavene er små og en er effektiv. Mens andre tilfeller blir det veldig urealistisk. Vær realistisk når du planlegger dagen din. Det er ikke særlig motiverende å hele tiden henge etter sin egen plan.

«Spis den styggeste padden først»

Selv bruker jeg 80/20 regelen for å få ting gjort;  Om man har 10 ting som skal gjøres, hva er da de to viktigste tingene? Når jeg har gjort dem, fortsetter jeg med to nye ting på listen min. På denne måten blir ikke alle oppgavene overvelmende, og du får fokusert på det som er aller viktigst.

Om du har to oppgaver og du apsolutt ikke vil gjøre, gjør den du hater mest først. På denne måten kan du glede deg at du bare har ting du liker å gjøre igjen og du blir desutten mer effektiv med å få den kjedelige oppgaven unna fort.

Tidsbestemt

Sett inn frist på når du skal ha ha oppnådd målet ditt eller ha oppgaven ferdig. Om du lager for lang frist, vil du mest sannsynlig ikke begynne før rett før fristen. Så sett gjerne din egen tidfrist før f.eks innleverings fristen på skolen. På den måten vil du ha en ekstra dag for å se over det du har gjort og ikke minst gjøre om, hvis du har gjort noe feil. Har du mer omfattende oppgaver eller mål, så del dem opp i mindre deler med egne frister.


Skroll til toppen