Hva kreves for å lære et nytt språk i voksen alder?

Nordmenn er blant de folkeslagene i verden med de høyeste språkferdighetene. I følge nettsiden Indy 100 har vi det fjerde høyeste engelsknivået i verden av alle land med engelsk som andrespråk. Gjennom vårt solide skolesystem sikrer alle nordmenn seg et høyt engelsknivå som gjør oss forstått i andre deler av verden. I tillegg vil mange av oss lære oss et valgfritt tredjespråk som følger oss på ungdomsskolen og videregående skole.

Til tross for dette ønsker mange av oss å lære enda et språk i løpet av livet. Språkopplæring har blitt ”big business” og i alle de store norske byene kan man melde seg på kurs i språk som italiensk, spansk, kinesisk og japansk.

Men hvor mye er det egentlig som kreves for å lære et nytt språk etter at man har gått ut fra videregående?


Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Amund som står bak nettsiden reisetilkina.com og som de siste 2 årene har jobbet med å lære seg kinesisk.


Motivasjon

Hvis det er én ting som er viktig, så er det motivasjon. Uten den riktige motivasjonen kan jeg garantere deg at du aldri vil være i nærheten av å lære et tredje- eller fjerdespråk. Som tysklæreren min sa da jeg gikk på ungdomsskolen:

Tysk er ikke noe man får inn naturlig gjennom ulike kanaler som aviser og TV så lenge man bor i Norge. Man er nødt til å oppsøke tysk selv, noe som gjør det veldig lett å skille de som ønsker å lære det fra de som ikke har særlig interesse.

Du bør være innforstått med at det språket du skal lære deg ikke blir særlig anvendelig såfremt du bor i Norge. Hvis du har ”guts” og vilje nok til å oppsøke utenlandske miljøer og faktisk bruke språket i hverdagen, så vil det både hjelpe språkkunnskapen, men også vise deg selv og andre at du faktisk er motivert til å lære språket.

Reising

Det hører naturligvis litt sammen med forrige punkt i artikkelen, men du vil helt klart bli mer motivert til å lære et ekstra språk dersom du vet med 100 % sikkerhet at du snart får bruk for de nye glosene. Lærer du fransk? Hva med å bestille en langweekend til Nice om et par måneder? Eller italiensk? Venezia er i ferd med å drukne – dra dit før det er for sent!

Hvis du har en ”språkreise” å se frem til, så blir læringen mer spennende og motiverende.

For hva er vitsen med å lære et språk om man ikke har tenkt til å bruke det jevnlig?

Målsetting

Du trodde kanskje at det å sette seg mål var forbeholdt større private bedrifter eller fotballtrenere? Tro om igjen.

Mål kan komme i mange former, og jeg vil best mulig kunne beskrive dette punktet ved å bruke erfaringer jeg har fått gjennom egen læring. Selv har jeg lært kinesisk i litt over to år og har foreløpig veldig fin progresjon både skriftlig og muntlig. Mye av grunnen til det er måten jeg arbeider på.

Jeg bor cirka 50 % i Kina og 50 % i Norge, noe som skaper et behov for aktiv selvlæring når jeg er hjemme i kalde Norden uten noen kinesere til å praktisere med meg. Målet mitt er å lære meg fem nye ord hver dag mellom mandag og fredag. Hvis jeg ikke setter meg ned og skriver kinesiske tegn hver bidige ukedag, så kommer jeg ut av rytmen og det vil være mye lettere å sluntre unna to dager på rad hvis man først kommer inn i en dårlig stim. Du kan lese mer om min læringshverdag i denne bloggposten.

Andre eksempler på mål kan for eksempel være å lese to sider i en italienskspråklig bok eller se to YouTube-videoer på tysk. Det viktigste med målene er at de er målbare og realistiske.

Konklusjon

Gjør litt research på språket du ønsker å lære slik at du ikke hopper ut i noe du ikke egentlig har tid til. Det anslås at man bruker rundt 2200 timer på å lære seg koreansk eller kinesisk mens man ”kun” trenger 575-600 timer på å lære seg fransk eller italiensk. ”Pick your battles”, som det heter.

Hvis du i voksen alder ønsker å lære et nytt språk, så er det helt klart noe man bør gå 100 % inn for og som man virkelig vil ønske. Det å kunne noen få gloser på et annet språk fordi man ”hoppet av” etter et par måneder er ikke annet enn verdiløst.

Skroll til toppen