Flytsonen – Din indre superheltmodus


Plutselig er lilleviseren halvveis inn i natten. Supermanndrakten faller ned på gulvet og i samme øyeblikk kaster sulten og søvnen seg over meg. Jeg har nettopp vært i flytsonen, min indre superheltmodus.

Det er ingen vits å drømme om å være superhelt om natten. Stå opp! Du er allerede helt om dagen. Du har allerede noen indre superkrefter med enormt potensial. Det er kanskje ikke helt de samme superkreftene som du drømmer om, men her er det ingen grunn til å være kresen. Jeg snakker selvsagt om dine indre supre evner til å fokusere, være kreativ, produktiv og lykkelig, og alt dette på en gang. Jeg snakker om å være i flytsonen – i din indre superheltmodus.

Les også: Fokus i en distraherende hverdag (Gratis E-bok)

I videoen over åpner Judson Brewer, assisterende professor ved Yale, med å forklare hvordan han opplever å være i flytsonen. Denne forklaringen er langt fra enestående. I boken ”Flow – The classic work on how to achieve happiness” skriver Mihaly Csikszentmihalyi, mannen som gjorde ”flow” til et kjent begrep i psykologien, om flere elementer som går igjen hos de som opplever flyt. Disse elementene er uavhengig av aktivitet, kultur, alder og kjønn. Når en er i flytsonen oppleves det gjerne med en eller flere av disse elementene:

Å være i flytsonen beskrives med disse elementene ifølge Mihaly Csikszentmihalyi:

  • Utfordrende aktivitet som krever ferdigheter
  • Sammensmelting av bevissthet og handling
  • Klare mål/formål og direkte tilbakemelding på aktivitet
  • Full fokus og konsentrasjon på aktiviteten som utføres
  • Følelsen av kontroll over aktivitet
  • Tap av selvbevissthet (full bevissthet på nuet og aktiviteten)
  • Transformasjon av tid (Føler tiden går fortere/saktere)

FlowDu har sikkert opplevd det du også, at du er så oppslukt i noe av tiden flyr av sted uten at du legger merke til det. Kanskje glemmer du å spise. Kanskje glemmer du at du egentlig må på do. Du er verken trøtt eller våken. Det eneste som finnes, er du, nå og det du holdere på med. Dette er din flytsone, din indre superheltmodus. Når du er i flytsonen vil du oppleve en enorm kapasitet til å fokusere, en fri flyt av kreativitet, en produktivitet som overrasker deg selv, men kanskje viktigst av alt en tilfredsstillende lykkefølelse. Så da er spørsmålet, hvordan bruker du disse superevnene?

Hvordan bruker du dine superkrefter?

Da du leste forrige avsnitt, hadde du en spesiell situasjon i tankene? En situasjon hvor du opplevde å være i flytsonen? Hva gjorde du da i så fall? Sjansen er faktisk stor for at du tenkte på data- eller tv-spill (I hvert fall hvis du har spilt mye eller spiller mye). Spillbransjen vet nemlig å utnytte dine indre supre evner til å være i flytsonen. De fleste spill er designet nettopp for at du skal falle inn i flytsonen, at du skal bli oppslukt og glemme tiden. Tenk på et nesten hvilket som helst spill og gå gjennom listen ovenfor igjen med dette spillet i tankene. Er dette et godt bruk av dine superkrefter? Tenk om supermann brukte sine superkrefter til å runde dataspill dagen lang? Eller satt å spilte WOW med spiderman og batman. Kan du tenke deg noen bedre og mer produktive måter å bruke flytsonen? Noe som kanskje også får igjen for etter du er ute av flytsonen?

Du kan ha mye å vinne på å bli mer bevisst på hvordan du bruker dine superkrefter. Istedenfor å bruke flytsonen til å for eksempel rømme bort fra kjedsomhet, frykt eller hva ellers det er du rømmer fra, hva med å heller bruke denne sonen som en vekstsone? En sone for å utvikle deg selv i en retning du selv ønsker. Hva om du virkelig utnyttet potensialet i denne vekstsonen?

Most enjoyable activities are not natural; they demand an effort that initially one is reluctant to make. But once the interaction starts to provide feedback to the person’s skills, it usually begins to be intrinsically rewarding.
– Mihaly Csikszentmihalyi

 

Hvordan finne frem til dine indre superkrefter

Da jeg leste den tidligere nevnte boken til Mihaly Csikszentmihalyi, var jeg veldig ivrig på å finne ”oppskriften” på hvordan komme i denne fantastiske flytsonen. En 1-2-3 guide til å ta steget inn i flytsonen når som helst i en hvilken som helst aktivitet. Den kom aldri, men jeg innså også da samtidig at jeg egentlig allerede vet hvordan. Vi vet egentlig alle hvordan, for det ligger naturlig i oss. Det eneste som egentlig hindrer oss i å gå inn i denne sonen er oss selv og tankene våre, som også Judson Brewer snakker om i videoen øverst.

Det er allikevel ting du kan gjøre for å legge til rette for at du lettere skal kunne havne i flytsonen. Judson Brewer referer til et studie som sier at du i over halvparten av tiden enten tenker på fortiden eller fremtiden, bare dette i seg selv er et hindre for å havne i flytsonen. Flytsonen befinner seg nemlig bare her og nå. Her kan øvelser i mindfullness og meditasjon være til stor hjelp for å lettere oppnå flyt.

Les også: Hvordan meditere – En nybegynnerguide til meditasjon

Av mer konkrete tiltak gjelder det å legge til rette for å havne i flyt. Da mye av hinderet for å havne i flyt ofte handler om det å komme over den første kneiken (du vet – forbi prokrastineringen), så gjelder det å legge til rette for den aktiviteten du ønsker å gjøre i flytsonen. Fjern alt som kan distrahere deg fra aktiviteten og bare sett i gang! Ikke tenk at du har en stor oppgave foran deg, bare begynn med en liten ting og fall inn i aktiviteten. Jeg har skrevet litt mer om hva jeg gjør for å havne i flytsonen når jeg skal skrive i innlegget «Fra skrivesperre til skrivefoss».

Dette var et veldig kortfattet innlegg av et tema som potensielt kan gjøre en enorm forskjell i livet ditt. Jeg anbefaler deg virkelig å fordype deg mer i hvordan flyt fungerer og hvordan du kan utnytte flyt som en vekstsone. Et godt sted å begynne kan være å se foredraget til Mihaly Csikszentmihalyi i videoen under.


Anbefalt bok om flow:


Mihaly Csikszentmihalyi – Flow, the secret to happiness


Skroll til toppen