Det er ikke jobben som stresser deg

Dette innlegget er hentet og oversatt fra ZenHabits.net (Ingen copyright). Originalt innlegg finner du her: Zen-Work


På jobb kan vi ofte møte stressende situasjoner, krevende prosjekter, irriterende kollegaer som forstyrrer, frustrerte sjefer og overveldende mengder med e-poster.

Alle disse problemene har én enkelt årsak – Vi holder fast

Arbeidet i seg selv er ikke stressende – Det er bare handling som blir tatt eller som trengs å bli tatt. Det er våre reaksjoner til arbeidet som forårsaker stress. Det er det at vi holder fast ved et sårt ønske om at ting var annerledes.

Det er ikke den konstante strømmen av forstyrrelser som er frustrerende – det er bare hendelser som skjer rundt oss, som blader som faller eller fugler som flyr over oss. Det er at vi holder fast, i tankene, til oppgavene som vi gjorde før vi ble forstyrret som forårsaker frustrasjonen. Vi skulle ønske at vi ikke ble forstyrret fra oppgaven og vi misliker alt som forstyrrer oss. Tankene våre er fremdeles halvveis på den forrige oppgaven.

Våre kollegaer og sjefer er heller ikke problemet – de er bare andre mennesker som prøver sitt beste i denne verden. Det er at vi holder fast ved ideen om at de kanskje burde være annerledes enn de er eller oppføre seg på en viss måte som de ikke gjør, at de burde gjøre sitt beste til å gjøre oss lykkelig, det er det å holde fast på dette som gjør oss irritert.

Det er det at vi holder fast ved et sårt ønske om at ting var annerledes.

Det er ikke det at vi har overveldende mange oppgaver og e-poster som gjør at vi stresser – Det er vår reaksjon på mengden. Egentlig er det bare en liste av ting eller en innboks liste av e-poster. De er harmløse. Men når vi holder fast ved tanken om at vi kan gjøre alt og at vi må gjøre noe med det med en gang så blir vi stresset fordi vi helt tydelig ikke kan. Vi kan bare gjøre én ting, men vi tenker på alt det andre.

Så hva er løsningen?La det gå!

Lære å la det gå

Når du lar disse idéene gå – om hvordan ting burde være, hvordan folk burde være og oppføre seg eller om hvordan du skal klare å få gjort alt, da forsvinner problemene. De eksisterer simpelt hen ikke.

Det finnes andre problemer selvsagt – du må fortsatt gjøre arbeidet ditt, men frustrasjonen, stresset, sinnet, irritasjonen og overveldende følelser… de skyldes alle at du holder fast og de er kun i tankene dine.

Vi holder også fast på ting som har skjedd tidligere – noe noen gjorde «mot deg», et møte hvor vi sa noe flaut, en feil vi har gjort i et prosjekt – du spiller smerten på repeat i hodet i en endeløs loop.

Å la det gå tillater problemene å forsvinne fra tankene.

Det er så enkelt, likevel er det å la det gå ofte ganske utfordrende.

Det er en lærsingsprosess. Først lærer du deg mindfullness, som er nøkkelen til det hele. Mindfullness lar oss se gjennom tankeprosessene som forårsaker smerten og lar oss slippe det vi holder fast på.

Mindfullness hjelper oss også å returnere til øyeblikket, slik at alle tingene som stormer gjennom hodet kan svinne hen og vi kan leve i det som faktisk skjer, akkurat nå.

Vi kan gjøre oppgaver og arbeid uten å holde fast på andre oppgaver eller fornærmelser fra andre. Vi gjør ting for så å la det gå etterpå og bevege oss videre til neste oppgave – hele tiden i øyeblikket.

Det krever øvelse, så jeg foreslår å starte med en liten øvelse, som 5 minutter meditasjon i arbeidstiden. Når du blir god på denne ene enkle øvelsen kan du utvide mindfullness til andre oppgaver. Til slutt vil du bli veldig god på det og problemene vil svinne hen av seg selv.

Les også: Hvordan meditere – En nybegynnerguide til meditasjon

Mindfullness hjelper oss også å returnere til øyeblikket, slik at alle tingene som stormer gjennom hodet kan svinne hen og vi kan leve i det som faktisk skjer, akkurat nå.


Dette innlegget er hentet og oversatt fra ZenHabits.net (Ingen copyright). Originalt innlegg finner du her: Zen-Work

Skroll til toppen